Er zijn vele redenen waarom chronische aandoeningen, zoals diabetes type 2 en obesitas, sinds decennia aan het toenemen zijn. Deze aandoeningen zijn te wijten aan risicofactoren die niet te voorkomen zijn, zoals genetische factoren en het simpele feit dat mensen langer leven dan vroeger.
Niets doen om deze stijging te stoppen zal alleen maar leiden tot meer menselijk lijden en meer uitgaven voor de gezondheidszorg. Onze klanten zijn de gezondheidszorg en de mensen die onze geneesmiddelen gebruiken. Als we niets doen om chronische aandoeningen te voorkomen, leven we onze waarden als bedrijf niet na en zijn we ook geen duurzaam bedrijf.
Er zijn gebieden waar preventieve maatregelen een positief effect kunnen hebben. Toenemende verstedelijking, sociaaleconomische ongelijkheden, veel zitten en slechte voedingsgewoonten zijn de belangrijkste redenen waarom steeds meer mensen worden gediagnosticeerd met diabetes type 2 en obesitas.
We willen de curve omkeren wat de opkomst van diabetes type 2 en obesitas betreft. Preventie is zonder enige twijfel cruciaal.
Blijf lezen en ontdek hoe we werken aan de preventie van chronische aandoeningen.
Een daling van 1% in de prevalentie van diabetes type 2 in de
wereld zou kunnen voorkomen dat 111 miljoen mensen diabetes type 2 ontwikkelen.
Referenties:
A Moses et al. Illustrating the pivotal role of
obesity as a driver of diabetes. [abstract]. In: 25th European
Congress on Obesity; May 23–26, 2018; Vienna, Austria. Abstract T3P28
Moses, A. Lund, N. Jensen BB. Illustrating the pivotal role of obesity as a driver of diabetes. 25th European Congress on Obesity, Vienna, Austria, May 23-26, 2018: Abstracts. Obes Facts. 2018;11 Suppl 1(Suppl 1):1-364. doi:10.1159/000489691
Twee op de drie mensen die leven met diabetes type 2 wonen in steden. De manier waarop stedelijke gebieden worden ontworpen, gebouwd en beheerd, verandert de manier waarop we leven en verhoogt in sommige gevallen onze kwetsbaarheid voor vele chronische ziekten.
In meer dan 50 steden over de hele wereld vestigen we de aandacht op chronische ziekten, als zijnde een cruciaal gezondheidsprobleem. We werken samen met wereldwijde partners om het onderzoek te verbeteren en de beleidsmakers te informeren. Zo kunnen de beleidsmakers acties ondernemen die een positieve impact zullen hebben op de preventie van chronische ziekten.
Om meer te weten te komen, ga naar Steden voor een betere gezondheid (in het Engels).
Ook in Nederland zoeken wij de samenwerking op met diverse reventiepartners en pakken we onze verantwoordelijkheid als het gaat om het voorkomen van leefstijlgerelateerde ziekten als diabetes type 2 en obesitas. Meer informatie over de initiatieven die er lopen vind je hieronder.
In oktober 2021 zijn 150 Rotterdammers, verdeeld over 15 wandelgroepen, gestart met het programma ‘Mijn diabetes in beweging’. Het doel is om bewoners van Turkse en Marokkaanse afkomst met (pre)diabetes type 2 te begeleiden naar een gezonde en actieve leefstijl. De groepen wandelen onder begeleiding van sleutelfiguren uit de wijk, die voor de start van het programma een training krijgen aangeboden. Tijdens de wandelingen gaan de groepen in gesprek over diabetes gerelateerde leefstijlonderwerpen zoals beweging, voeding, slapen en ontspanning.
Mijn diabetes in beweging is een combinatie van een bestaand diabetesprogramma in Rotterdam en de Nationale Diabetes Challenge. Al wandelend krijgen deelnemers laagdrempelig kennis en praktische tips aangereikt over een gezondere leefstijl.
Deze informatie is toegespitst op diabetes en de Turkse en Marokkaanse cultuur. De begeleiding gebeurt zoveel mogelijk in het Nederlands, maar er zijn ook ondersteunende materialen en filmpjes in de eigen taal beschikbaar.
Het 10 weekse programma van Mijn Diabetes in Beweging draait niet alleen om het ervaren van wandelplezier en het opdoen van sociale contacten, maar ook om het (in begrijpelijke taal) delen van informatie die helpt bij het reguleren van diabetes type 2. Dat is belangrijk omdat diabetes type 2 twee tot drie keer vaker voorkomt bij mensen van Turkse en Marokkaanse afkomst dan gemiddeld. 1
Klik hier voor algemene informatie
Bent u geïnteresseerd in het persbericht?
Lees meer
Ruim 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes en negen op de tien mensen met diabetes hebben diabetes type 2.1 Zowel de Bas van de Goor Foundation, als Menzis en Novo Nordisk gaan de strijd aan tegen diabetes. Gezamenlijk doen ze dat door mensen in beweging te krijgen.
Dit draagt bij aan Novo Nordisk haar ultieme doel om diabetes de wereld uit te helpen. Vanuit onze maatschappelijke verantwoordelijkheid vinden we het belangrijk dat iedereen op het juiste moment toegang heeft tot de juiste vorm van “zorg”. Een leefstijlinterventie die bijdraagt aan het voorkomen of verergeren van diabetes kan daar een onderdeel van zijn.
Gezamenlijk wandelen op Wereld Diabetes Dag en daarna, is een goede stap in deze richting. Het zorgt er namelijk voor dat je weerstand verbetert, je je fitter voelt en het verkleint de kans op het krijgen van diabetes.2 Ook is het een makkelijke manier van bewegen, het kan namelijk altijd en overal. Dus zet 14 november 2023 alvast in je agenda en daag je familie, vrienden of collega’s uit om met ons mee te lopen. We komen graag samen met jou in beweging!